POGON ZA PROIZVODNJU MLINACA I TJESTENINE 2019-10-10T14:05:23+00:00

Zagorski mlinci predstavljaju okus koji nas prati generacijama zahvaljujući našim precima koji su ovaj proizvod razvili prvenstveno iz neimaštine i siromaštva, što je bilo karakteristično za Hrvatsko zagorje tijekom proteklih stoljeća. Stoga se i ovaj proizvod sastoji od najprostijih namirnica: bijelog brašna T -550, soli i vode. Dakle, oskudica je motivirala naše stare da izume ovaj poseban i zanimljiv proizvod, koji se konzumirao kao prilog pečenju, ali i kao dodatak mliječnom obroku, ili jednostavno kao grickalica.

Najpoznatiji blagdanski meni svakako je purica s mlincima. To je jelo koje predstavlja zajedništvo unutar obitelji, te prkosi modernim vremenima i priziva duh mira i blagostanja.

Postupak proizvodnje je ručni, što je bio i glavni preduvjet za dobivanje Zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koju je certificirala renomirana tvrtka Bureau Veritas. Navedena oznaka jamči najviše standarde kontrole kvalitete i sljedivosti u proizvodnji.

Tijesto se nakon zamjesa ručno razvlači te se reže na kocke koje se zatim stavljaju na vruće otvorene table te se peku i odmaraju u dva ciklusa. Nakon završetka pečenja mlinci se slažu na drvene police gdje slijedi dodatno sušenje proizvoda, koji  je sljedeći dan spreman za pakiranje. Postupak pripreme je krajnje jednostavan: listove mlinaca izlomite u posudu, prelijte s kipućom vodom, promiješajte, ocijedite i prelijte s masti od pečenja.

Mlinci su pakirani u vrećice od 500 g, u transportnom pakiranju od 8 ili 12 komada. Rok trajanja je 365 dana.